Facebook


Youtube


Instagram

A Pekedli Szatócsbolt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Bővebben ide kattintva olvashatsz a közös utunkról.

 

Az Európa Kulturális Fővárosa programról

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma.

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

A címet birtokló város és régió, az ott létrejövő kulturális produktumokkal az európai figyelem középpontjába emelkedik, így javítva a város imázsát, fokozva a lokális kreatív ipar hatékonyságát és növelve turisztikai vonzerejét.

A Veszprém-Balaton 2023 program értékei

  • Közösségépítés: hozzájárul a széttöredezett és egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához.
  • Önkéntesség: a közösség aktivizálásával bevonja és új tapasztalatokhoz segíti a régió lakóit.
  • Hagyomány: olyan projektek létrejöttét támogatja, melyek tudatában vannak a lokális értékeknek, és ezek mentén tervez fejlesztéseket végrehajtani.
  • Innováció: új piaci és szellemi produktumok előállításával serkenti a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet.
  • Fenntarthatóság: olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amik segítik a régió modernizációját, mindezt oly módon, hogy azok hosszú távon is a régió környezeti és gazdasági érdekeit szolgálják.

Az EKF program értékei globálisan

  • Nyitottság: erősíti az EU népeinek összetartását. Az európai szabadkereskedelem mintájára működő rendszert hoz létre, mely termékek helyett kulturális javakat áramoltat, ezzel hangsúlyozva saját sokszínűségét és segítve egymás jobb megértését.
  • Bemutatkozás: lehetőséget kínál a kevéssé ismert régiók bemutat­kozására a többi európai állam előtt.
  • Bevonás: érdekeltté teszi az adott területen élőket, hogy részt vegyenek a terület fejlesztésében, így növelve a kötődést a lakosság és a település között.
  • Mintázat: a nyertes városok fejlődése pozitív példaként szolgál­hat más települések kulturális iparának fejlesztésére.

 

Szervezetünk felépítése

Az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém megyei jogú város nyerte meg, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. A regionalitás és a közös koordináció egyik biztosítéka maga a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., hiszen ebben a cégben tulajdonosok a nagyobb regionális és fontosabb mikro-regionális szervezetek és a jelentősebb önkormányzatok is. A cím elnyerése után a Zrt. lett a projektfejlesztés, a nemzetközi kapcsolatok és a kulturális és művészeti aktivitások tervezője, szervezője és lebonyolítója.

A Zrt., mint projektszervezet először a veszprémi, majd 2020 során a megfelelő térségi megállapodások megkötése után integrálódik a már meglévő állami, önkormányzati és civil szférába, hogy 2023-ig elláthassa fő koordinátori szerepét.

Finanszírozás

Gyakori tévhit az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán, hogy a program fejlesztését és a megvalósítását az EU finanszírozza. Valójában az EU a címet és pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak. A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati, szponzori és saját értékesítési bevételekkel is tervez.

Horizontális programfejlesztési alapelveink

Csapatunk már a pályázat leadásakor elhatározta, hogy három alapvető elvárásnak minden programelem kapcsán meg fog felelni. Az akadálymentesség, a fenntarthatóság és a gyermekbarát programfejlesztés számunkra nem csak szempontok, hanem alapelvek, amelyek a saját és partnereinkkel közös aktivitásainkban is komoly szerepet kapnak.

A támogatás összege: 20.243.575 Ft.


bővebben