Receptek

Így készül a házi zabtej

Vannak nagy kedvenceink a Pekedli piacteréről, amik mindig vannak otthon nálunk. Így ha ,,nincs otthon semmi” finomság, akkor is mindig van mihez nyúlni. Nálunk a Feltöltő Pont zabpehely egyértelműen az egyik ilyen (a sok közül), amit sok mindenhez használunk. Készül belőle reggelire zabkása, pohárdesszert, néha ledaráljuk lisztnek gluténmentes sütihez, mostanában pedig mennyei házi zabtej készül belőle.

Annak, aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt vagy nem fogyaszthat hagyományos tejet, sokszor fejtörést okozhat, honnan szerezzen megfizethető áru és jó minőségű ,,tejpótlékot”. Talán Neked is ismerős ez a dolog…de van egy jó hírünk!  Házilag is készíthetsz néhány alapanyagból isteni zabtejet, ami pénztárcabarátabb és egészségeseb is, hiszen nincs tele mindenféle extra adalékokkal.

Felcsigáztunk, ugye? Mutatjuk is a receptet!

Hozzávalók (nem lesz hosszú a lista 😉):

  • 10 dkg zabpehely
  • víz
  • igény esetén valamilyen szirup édesítéshez (pl. méz).

Így készül a szuper házi zabtej

Az elkészítése hasonlóan egyszerű, mint az összetevő lista:
a zabpelyhet áztasd be annyi forró vízbe, ami éppen ellepi, majd hagyd állni körülbelül fél órát.

Ezután, ha megdagadt, mehet a pépes massza a turmixgépbe, öntsd föl 1 liter vízzel, majd turmixold össze az egészet!

A turmixot szűrd át egy sűrűbb szövésű anyagon, nyomkodd ki alaposan a felfogott zabos pépet és már kész is a zabital! Ízesítheted mézzel, szirupokkal is, ha úgy jobban kedveled. Üvegbe töltve 2-3 napig eláll.
Ráadásul a felfogott zab masszát kiszárítva zablisztet kapsz, amit fölhasználhatsz például sütikhez is.  Vagyis semmi nem vész kárba!

Ugye, milyen egyszerű?
Akár fél óra alatt elkészítheted a házi zabtejed és 1 liter csak pár száz forint, míg a bolti társai akár 1.000 Ft-ba is kerülhetnek literenként.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.