A Skrabski borok története

A Skrabski Pincészetben nem csupán a bor tesz bennünket mámorossá, hanem a festői környezet és az csodálatosan felújított öreg présház harmóniája is.
A pince ugyanis egy olyan ritka szőlőhegy része, ahol több tulajdonos is korhűen újította fel az egykori betyártanyának és kitűnő búvóhelynek számító pincéket. A Skrabski Pincészetben jól tudják, hogy a szőlő ott a legízletesebb, ahol jó a kilátás. A Balaton áldásos visszatükröződő hatása ugyanis egyedülálló íz harmóniát teremt a szőlőben, így a borban is.

A pincészetben Káli Balázs pincemester és Sümegi Gábor szintén a Skrabski család által korábban elkezdett természet közeli termesztés mellett tették le voksukat. 10 hektáronon gazdálkodnak, szívügyük a természet és az ahhoz tartozó környezet megóvása, illetve megtartása mellet való szőlőművelés. A természetességhez hozzá tartozik a bor spontán erjedésén alapuló technológia, amellyel hűen őrzik a termőhelyre és fajtára vonatkozó egyedi jelleget.

A Skrabski Pince egykori szellemiségét követve Balázs és Gábor számára a legfontosabb, hogy minél jobb alapanyagból, természetes úton minél jobb bort állítsanak elő. Fontosnak tartják a terméskorlátozást és a precíz szőlőművelést, amely természetesen a jó bor készítésének alapja. A szőlőterületeken ők is csak zöld környezetvédelmi besorolású szereket alkalmaznak. Fajtaválasztásaikban is hagyománykövetőek. Szőlőterületeik a Balatonakali határában elterülő Leshegyen találhatóak.

Azon kevés borászatok közé tartoznak, ahol a kis léptékűség lehetővé teszi, hogy a bor spontán erjesztése legyen a borkészítés egyik fő pillére.