Receptek

Tojás mennyország – quiche recept

A quiche egy igazi tojás mennyország, ahogy a neve is sejteti, egy klasszikus francia étel. Persze ez ne tántorítson el senkit, akkor sem, ha mondjuk a magyarosabb ízeket kedveli, hiszen számtalan módon elkészíthető és variálható. Ami miatt mi nagyon szeretjük, az az, hogy elég egyszerű, rengeteg feltéttel megpakolható, akár hidegen, akár melegen is ehető és persze isteni finom! Nem kell tőle megijedni, semmi extra nem kell hozzá. 😉

Sok tojás, zöldségek és kész is a finom quiche!

Ehetjük reggelire, vagy ebédre is, nagyon laktató, de például egy szuper salátával is ki lehet egészíteni és máris fenséges és bőséges ebéd gőzölög előttünk az asztalon.

A tojást egyébként is nagyon szeretjük, nálunk mindig van belőle a hűtőben, így akár egy jó rántottába, bundáskenyérnek, lágytojásnak, buggyantott tojásnak, vagy éppen tükörtojásnak is sokat fogyasztjuk reggelire.
Szóval nem kérdés, aki tojás rajongó, mint mi, annak szinte kötelező kipróbálnia a quichet, hiszen az alapja a sok-sok finom tojás!

Ez az étel tulajdonképpen egy pite, amit egy tejszínes-tojásos feltéttel tömünk meg, illetve minden mással, ami a kezünk ügyébe akad. Mi most ezeket találtuk a hűtőben.

Hozzávalók a feltéthez:

Hozzávalók a tésztához:

Elkészítés:

A tészta alapanyagokat, vagyis a liszteket, a felkockázott hideg vajat és a sót egy keverőtálba öntjük, majd robotgéppel alacsony fokozaton morzsás állagúra keverjük. Ezután mehet bele egy tojás és egy evőkanál hideg víz, amit jól összedolgozunk. Ha már nagyjából összeállt a tészta, kivesszük a tálból és gyúrunk rajta még párat, amíg kisebb cipót formázunk belőle. Ezután fóliába csavarva mehet is a hűtőbe körülbelül 15-20 percre.
Amíg a tészta pihenget, előkészítjük a tölteléket: felkockázzuk a cukkinit, felkarikázzuk a hagymát, picit megpirítjuk a bacon szalonnát és elkészítjük a tojásos ,,szószt”.
A tojásokat összekeverjük a tejszínnel, belereszeljük a sajtot, megsózzuk, borsozzuk, illetve megszórjuk egy kis szerecsendióval.

Ha a tészta kipihente magát, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy kivajazott sütőformába tesszük. Alaposan elegyengetjük, levágjuk a tetejéről a kilógó részeket, majd megszurkáljuk egy villával. Mielőtt sütőbe tesszük, készítünk bele egy ,,nehezéket”, hogy az elősütés során ne púposodjon föl. Ehhez használhatunk bármilyen borsót, babot, csicseriborsót, amit a tésztára helyezett sütőpapírra öntünk. Ha ez megvan, mehet is a tészta a 200 fokos sütőbe, körülbelül 20 percre. Ezután kivesszük, leszedjük róla a nehezéket és visszatesszük további 5 percre, hogy egy picit megkérgesedjen.

Ha letelt a plusz 5 perc is, kivesszük és megtöltjük a finomságokkal!
A közepébe öntjük a tojásos-tejszínes keveréket, majd mehetnek rá a zöldségek és a bacon darabkák. Ha ezzel megvagyunk, visszatesszük a sütőbe, ezúttal 180 fokon körülbelül 20 percre.

quiche, tojás, saláta, paradicsom, répa, bacon, hagyma, liszt, tökmagliszt

Laktató reggeli vagy ebéd, hazai alapanyagokból

Jöhet a tálalás!

Isteni lett a végeredmény, sok zöldség, egy kis bacon, krémes tojás, megbolondítva egy kis tökmagos tésztával. Próbáljátok ki! Használhattok hozzá bármilyen zöldséget, vagy husit, sőt, akár több fajta sajtot is.
Mi ebédre készítettük ezt a quichet, így összedobtunk mellé egy szintén maradékmentő salátát is, vagyis összeöntöttünk mindent, ami a hűtőből hívogatott minket. 😉  Került bele rukkola, paradicsom, zeller, répa és a tetejére egy kis kecskesajt is, öntetként pedig fehérborecetet és borsot használtunk.

Maradékmentő quiche – helyi termelők finomságaiból

Próbáljátok ki és meséljétek majd el, hogy ízlett! 😊

Hozzászólás “Tojás mennyország – quiche recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.