Érdekességek

Húsvét a Pekedlinél

Nemsokára itt van Húsvét ünnepe, ami azt is jelenti, hogy érdemes elkezdeni összeállítani a menüsort, sütilistát és készülődni a tojásfestésre, húsvéti dekoráció készítésre is. Nem tudjuk, Ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretünk ilyesmiket tervezgetni, ezért már egy ideje keresgéljük a recepteket és gyűjtögetjük az ötleteket az ünnepi asztal dekorációját illetően is. 🙂

Gondoltuk, segítünk Nektek is egy kicsit, ha netán még nem kezdtetek volna bele, hátha találtok olyan ötleteket, amiket szívesen kipróbáltok! 😉  Most még bőven időben vagytok.

Húsvéti finomságok a Pekedlitől

Kezdjük a finomságokkal!

Nos, az talán alapvető tény, hogy a sonka-tojás-torma triumvirátus minden húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke – már persze, ha valaki nem vegán. De nem kell izgulni, Nekik is mutatunk azért ötleteket.

 

Tojás

😅 Az a helyzet, hogy mi óriás tojás rajongók vagyunk….minden formájában imádjuk és sokat is fogyasztunk belőle: reggelire, ebédre, vacsorára, süteménybe is tökéletes. Tele van értékes tápanyagokkal, szóval nem csak finom, de hasznos ennivaló is.

Húsvétkor a klasszikus tojáskrémet mindig elkészítjük (2 főtt tojást összetörünk, majd összekeverjük egy kis tejföllel és mustárral, megszórjuk egy kis újhagymával, sózzuk, borsozzuk és már kész is!), emellé pedig kerül főtt tojás is az asztalra természetesen. Tyúk és fürj is, hiszen a változatosság gyönyörködtet.
Ha ennél nagyobb volumenü tojásos ételre vágytok, készítsetek bátran quichet, ami egy isteni tojásos pite. Korábbi bejegyzésünkben megtaláljátok a receptet, a töltelékhez pedig gyakorlatilag bármilyen zöldséges-sonkás mixet választhattok. Ha a tésztával nem akartok bajlódni, próbáljátok ki úgy, hogy előfőzött krumpli szeletekkel bélelitek ki a sütőformát és erre öntitek a tölteléket.

 

Ha Húsvét, akkor sonka

Nálunk a családban a húsvéti menüsor mindig főtt sonkával, főtt tojással, tormával és friss zöldségekkel indult, így ha nem szeretnétek túlbonyolítani a dolgot, akkor ezt a kombinációt meleg szívvel ajánljuk!

Sonka-tojás-torma: az ünnepi asztal elengedhetetlen kellékei

 

De persze lehet ám csavarni rajta, sőt, a sonkát akár ,,maradékmentő” akciókban is bevethetjük. A sonkás tészta talán egy olyan klasszikus, ami minden húsvét után felüti a fejét a konyhában.  Nagyon egyszerű elkészíteni, lényegében egy tejszínes-sonkás feltétet készítünk a felkockázott sonkából, ezt pedig összeforgatjuk egy kis spagettivel.

Illetve menő ,,klub szendvicseket” is készíthettek belőlük, pirított magos kenyérrel, krémekkel, zöldségekkel, olvasztott sajttal és sonkával. Vagy bármivel, amit szívesen beletöltötök. 🙂

 

Torma

A torma önmagában is isteni, de szuper tormakrémet is készíthetünk belőle. Mi nem csak a Húsvét közeledtével szeretjük fogyasztani, sokszor esszük a reggeli virsli mellé is. Piacunkon már előre elkészített gyömbéres és metélőhagymás tormakrémet is találtok, de ez ne tartson vissza senkit attól, hogy egy picit még tovább turbózza.

Mi tavaly egy áfonyás verzióját készítettük el ennek a finomságnak, ami nem csak finom volt, de csodásan is festett az asztalon szép lilás színével. Elkészíteni is nagyon egyszerű, hiszen a tejszínes tormakrémbe (mondjuk a gyömbéresbe) kevertünk egy kis áfonyát. Ettől picit édeskés lesz, de mégis megmarad a finom torma íze is.

 

Ígértünk egy vegán részleget is, nos ez a mi javaslatunk.  Persze, nem csak vegánoknak érdemes kipróbálni. 😉

Elsőre a vegán szó hallatán sokan azt gondolják, hát ez a táplálkozási forma biztos csak salátaleveleken való éldegélést jelent, de ez természetesen nem igaz. Mennyei finomságokat lehet készíteni rengeteg csodás alapanyagból. Ugyan mi nem vagyunk vegánok, sem vegák, de azért hetente igyekszünk egyre több húsmentes napot is beiktatni, ilyenkor mindig kísérletezünk vega és vegán fogásokkal is. Persze a Húsvét legtöbbünk fejében a sonka-tojás-torma háromszöggel azonosul, ezért a vega/vegán fogások tekintetében értelemszerűen nem ezeket az ízeket kell keresni.
Az egyik kedvencünk a shaksuka, ami egy közel-keleti lecsó féleség. Aki vega, nyugodtan fogyassza tojással, a vegánoknak pedig ajánlunk hozzá egy kis falafelt, vagy némi cukkinit a shaksukába! Receptet itt találtok hozzá, alapanyagokat pedig online piacunkon.

Isteni salátát is készíthettek a szezonális zöldségekből, akár gyümölcsökkel is kiegészítve. Mi például a répa-cékla-alma kombinációt nagyon szeretjük, akár magokkal, dióval megszórva is, de a saláta készítés azért is fantasztikus, mert bármiből lehet mennyei, friss salátát varázsolni. Sőt, ha valamilyen mentes körettel is kiegészítitek (például kölessel), akkor aztán igazán laktató egytál ételt kaphattok.

Mennyei batáta krém a Hékás kertészetéből...egyenesen a tanyáról :)

Mennyei batáta krém a Hékás kertészetéből…egyenesen a tanyáról 🙂

 

És persze a mártogatósokról se feledkezzünk meg, hiszen a húsvéti asztalra is kerülhet bátran több féle zöldségkrém, amit zeller szárral, répával tökéletesen lehet tunkolni. Ha nem akartok bajlódni a krémekkel, kóstoljátok meg a Hékás isteni batátás zöldségkencéit, amik most debütáltak online piacunkon!

És végül, de nem utolsó sorban: kalács

Egy foszlós, mennyei kalács mindenképpen kötelező ünnepi finomság. Ha nem szeretnétek otthon elkézíteni, akkor sincs gond, hiszen online piacunkon Anna (Liszt Illata) jóvoltából találtok kovászos kalácsot.

Mi idén egy csodás babkát fogunk készíteni, amit korábban már kipróbáltunk, ez tulajdonképpen egy csavart töltött kalács, amibe szinte bármit tehettek. Idén a pisztáciás és a fahéjas-diós között vacilálunk, egyelőre még nem tudtunk dönteni. De talán Húsvétig sikerül…😅

A receptet itt talájátok.

 

Ünnepi hangulat az asztalon

Idén is úgy terveztük, hogy a letisztult, természetes vonalat követjük (ahogy általéban mindig 🙂 ), illetve igyekszünk otthoni kellékeket újrahasznosítani. A kis erkélyünkön fölhalmozódtak a tavalyi, megüresedett aprócska régi cserepek, ezért ezeket most előszedtük és kedves kis növényeket ültettünk beléjük. A jácint ráadásul illatos is, így körbelengi a szobát ez a friss tavasz illat! Emellé jöhetnek a nyíló fák ágai egy kis vázába, amitől méginkább elfog majd mindenkit a tavaszi hangulat. Ezt a kedves kis madárkát, amit végtelenül egyszerű elkészíteni, pedig Pinteresten találtuk, annyira édes, ugye? És bármilyen otthoni alapanyagból elkészíthető.

Kedves kis tavaszi dekor otthoni alapanyagokból

Készüljetek velünk a Húsvétra, reméljük, tudtunk pár jó ötlettel szolgálni Nektek! Az ünnepi finomságokat beszerezhetitek online piacunkon is, ahol sorban állás és cipekedés nélkül bevásárolhattok!

Ünnepi szállításunk keretében pedig április 2-án pénteken frissen érkeznek Hozzátok a megrendelt finomságok! Kellemes készülődést és áldott Húsvétot Nektek! 🐣🐰🌸🌿

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.